RODZINNA PRZESTRZEŃ

foto Yassen Hristov

Właściciele tego podwarszawskiego domu są zwolennikami nowoczesnych, prostych wnętrz. Projekt zaproponowany przez zespół doświadczonych architektów HOLA Design odpowiadał na te wytyczne co do stylistyki, przede wszystkim jednak uwzględniał potrzeby przyszłych mieszkańców domu. To pięcioosobowa rodzina – kluczowy cel był więc taki, aby wszyscy otrzymali fragment własnej przestrzeni życiowej. Jednocześnie, w domu miała powstać duża strefa przeznaczona do wspólnego spędzania czasu. Wnętrze domu zostało oparte na przemyślanym układzie funkcjonalnym, gdzie parter pełniący rolę strefy dziennej utrzymany został w charakterze open space. Efekt otwartej przestrzeni dodatkowo podkreśla sufit katedralny, zastosowany w części salonowej. Umowną granicę między parterową strefą wspólną a – zlokalizowaną na piętrze – częścią prywatną, wytycza antresola. Stosownie do podziału funkcjonalnego domu na dwie strefy, miały być one również zróżnicowane pod względem klimatu. Projektantom udało się uzyskać nowoczesny, luksusowy i elegancki charakter wnętrz, nie rezygnując przy tym z ciepłej, domowej atmosfery. Wpłynął na to w dużej mierze dobór odpowiednich materiałów wykończeniowych. Sufit i główną ścianę salonu wykończono deskami z drewna dębowego w bardzo przyjemnym odcieniu. Dobrze komponują się one nie tylko z jasną podłogą, ale także z kontrastującymi elementami z czarnego granitu. Pojawiły się one m.in. na kominku oraz klatce schodowej. Czarny jest także blat wyspy kuchennej o niezwykle ciekawej, geometrycznej formie. Na uwagę zasługują ściany wykończone wysokiej jakości płytami dekoracyjnymi o wyglądzie surowego betonu. Większość mebli została zaprojektowana na potrzeby przestrzeni przez autorów projektu. Jest wśród nich wygodna kanapa dla całej rodziny oraz duży stół jadalniany z krzesłami. Całość wnętrza ociepla duża ilość światła, tkaniny w stonowanych kolorach oraz wiszące na ścianach grafiki wielkoformatowe. W domu poza – sypialnią rodziców i trzema pokojami dla dzieci – znajdują się cztery łazienki, w tym jedna połączona z ekskluzywną strefą relaksu.